Nov 28, 2019
9 Views
Comments Off on Stripmethode van haartransplantatie

Stripmethode van haartransplantatie

Written by

Haartransplantatie is een kleine maar verfijnde operatie die wordt gebruikt om het verloren haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, baard of op een ander deel van het lichaam te vervangen waar het haar everlasting verloren gaat, bij mannen en vrouwen. Sinds genetische haaruitval of 'mannelijke kaalheid' – ook bekend als 'Alopecia Androgenetica' – uitgesproken als 'Alo-pee-shia An-dro-gen-ti-ca' is de meest voorkomende vorm van kaalheid bij mannen, zonder medische remedie om het in een later stadium volledig om te keren – haartransplantatie blijft de voorkeursbehandeling. In veel gevallen kan echter medische behandeling met actuele en orale medicijnen worden toegepast als de kaalheid zich in een vroeg stadium bevindt. Bijvoorbeeld bij een jonge jongen van in de twintig met vroege genetische kaalheid en een zeer sterke geschiedenis van genetische kaalheid bij ouders, kan een medicijn dat bekend staat als finesteride een effectieve therapie zijn. Ook kan een ander medicijn dat bekend staat als Minoxidil bij topisch gebruik in een concentratie van 2% -5% tweemaal daags op het kalende gebied van de hoofdhuid het haarverlies aanzienlijk verminderen. Wanneer geen van deze medicijnen werkt en de patiënt al een aanzienlijk haarverlies heeft waarbij de omkering onmogelijk wordt geacht met alleen medicijnen, is haartransplantatie de beste optie.

Eenvoudig beschreven, haartransplantatie is een operatie waarbij het haar wordt verwijderd van de normale hoofdhuid op de achterkant van het hoofd – het gebied dat bij de meeste mannen nooit volledig kaal wordt omdat het haar in dit specifieke gebied bestand is tegen de schadelijke effecten van de testosteronhormoon verantwoordelijk voor het genetische haarverlies. Dit is al geruime tijd bekend na jarenlang onderzoek dat de haren in dit gebied gezond blijven en niet vallen, zelfs als ze worden overgebracht naar een ander gebied van de hoofdhuid dat vatbaar is voor kaalheid bij genetisch haarverlies. Dus het gezonde niet-vallende haar geeft niet om hun locatie en blijft op zijn plaats, omdat hun genetisch materiaal ze resistent maakt tegen haaruitval. Bij haartransplantatiechirurgie worden deze veerkrachtige haren verwijderd en geplant in het kale of kalende gebied aan de voorkant van het hoofd (hoofdhuid) waar genetische kaalheid het haar meestal beschadigt.

De vraag rijst hoe het haar moet worden verwijderd uit de achterkant van het hoofd dat 'donorgebied' wordt genoemd, omdat dit gebied het haar doneert om te worden getransplanteerd op het kale gebied. Een van de bekendste, geëvalueerde en geoefende methoden om het haar uit het donorgebied te halen, wordt "stripmethode" genoemd. Bij deze methode wordt een strook van ongeveer 1-2 cm breed en 20-25 cm lengte ingesneden en uit het donorgebied genomen vanaf de achterkant van het hoofd. Het is duidelijk dat de hele huid samen met het haar chirurgisch ingesneden is en ervoor zorgt dat de haarwortels niet beschadigd raken. Aangezien de strip wordt verwijderd in een operatiekamer met alle chirurgische faciliteiten zoals chirurgische verlichting, goed gepositioneerd en zichtbaar operatieveld met vergrotingsglazen om de chirurg te helpen trauma aan de haarwortel (haarzakjes in het algemeen) te voorkomen, is de kans op het knippen en vernietigen van de haarzakjes is extreem klein. En dit is het mooie en het grote voordeel van de stripmethode ten opzichte van andere technieken zoals 'follicular unit extraction' (FUE).

In de FUE-methode om het haar uit het donorgebied te halen, wordt een koekjessnijder met een rond mes, een 'punch' met een diameter van ongeveer 1 mm genoemd, rond één haar of een groep haar bekend als 'folliculaire eenheid' geplaatst – blindelings, omdat de chirurg de haarwortel niet kan zien terwijl hij dit zeer kleine instrument in de hoofdhuid (huid van het hoofd) steekt. De chirurg neemt de richting van het ponsmes aan en de haarschacht is hetzelfde en het mes snijdt het haar niet over. Maar dit is slechts de veronderstelling, omdat haar zeer zachte structuren zijn en niet altijd recht zijn als een ijzeren staaf. Hun wortels kunnen enigszins van richting veranderen als ze in de huid worden begraven en dus is de kans om ze over te snijden terwijl ze eruit worden gehaald met een klein mes veel groter. Gelukkig kan het meeste haar zonder schade worden verwijderd met behulp van de FUE-techniek, maar vergeleken met de traditionele, meer gevestigde en meer geoefende techniek van stripmethode van donoroogst waarbij de schade aan het haar extreem laag is, blijft FUE de tweede optie op de lijst van de meest ervaren haartransplantatiechirurgen in de meeste gevallen over de hele wereld.

pinit fg en rect red 28 - Stripmethode van haartransplantatie

Comments are closed.