Nov 27, 2019
10 Views
Comments Off on Jaren 1950 kapsels

Jaren 1950 kapsels

Written by

Haarstijlen uit de jaren 50 benadrukten traditionele geslachtsrollen. Terwijl het haar van vrouwen lang, gekruld en veel onderhoud was, droegen mannen hun haar in korte, militairachtige sneden of trokken ze naar beneden en weg van het gezicht. Herenhaar dat de oren raakte, ging tegen het graan aan en was zelfs illegaal in sommige delen van de VS

Filmsterren als Elizabeth Taylor, Lauren Bacall en Marilyn Monroe droegen allemaal gekrulde opsteekkapsels, terwijl beroemde mannen als James Stewart, Cary Grant en president Dwight Eisenhower hun haar droegen in korte, ernstige sneden. Jongere mannen hadden iets meer speelruimte, maar niet veel meer; sommigen emuleerden James Dean en Elvis in het kweken van een pompadour of pompadourachtig kapsel.

Voor vrouwen in de jaren 1950 vereiste haar veel werk. Als je haar steil was, was de eenvoudigste manier om te krullen veel kleine haarkrulspelden (en / of rollers) in het haar te dragen en ze vervolgens in de loop van uren of zelfs een nachtrust te laten uitharden. Vrouwen konden ook naar de kapper gaan en een everlasting krijgen, die de krullen chemisch in hun haar zou zetten totdat het uitgroeide of (met sommige processen) slap werd met wassen. Pony was erg populair bij vrouwen; vrouwen krullen ze zelfs zodat ze overeenkomen met de relaxation van hun haar.

Voor Afro-Amerikaanse vrouwen werd op hun natuurlijk kinky of luierhaar neergekeken. Veel vrouwen hadden hun haar chemisch gestrekt of ontspannen, terwijl Afro-Amerikaanse mannen hun haar kort hielden. Jaren 1950-kapsels voor Afro-Amerikanen weerspiegelden de populaire stijlen van de dag, met de beperkingen die met ontspannen haar kwamen.

Naarmate de jaren vijftig vorderden, namen de haarstijlen van vrouwen in quantity toe en namen gestileerde golven af ​​ten gunste van grotere kapsels, zoals bijenkorven. Deze vereisten haarspray en föhnen om hun quantity te behouden.

Debbie Reynolds in I Love Melvin. In de jaren vijftig was krullend haar in de mode. De jaren vijftig zagen de uitvinding van de föhn. In tegenstelling tot de draagbare haardrogers van vandaag, was een föhn uit de jaren 1950 een grote dop, bevestigd door een grote buis aan een kachel. De pet ging over het hoofd; toen de verwarming was aangesloten en ingeschakeld, ging de warmte door de buis en in de dop. Dit was in wezen een thuisversie van de grote, conische haardrogers die je in een salon zou zien.

Handdrogers en krultangen werden eind jaren vijftig populairder. Handheld haardrogers boden minder precisie voor de gemiddelde gebruiker, maar konden het haar hoger en groter maken.

Voor mannen werden elektrische scheerapparaten ook populairder in de jaren 1950. Mannen begonnen zich te scheren in plaats van naar de kapperszaak te gaan; hierdoor kon hun haar ook nog korter worden in de rug, wat leidde tot het iconische "flat-top" kapsel van een zeer korte rug met langer haar op de kruin van het hoofd.

Jaren 1950 kapsels voor mannen waren beperkt tot het platte of gepompt haar, weggekamd van het voorhoofd. Avontuurlijke jonge mannen zouden gaan voor een pompadour of een kuif, een combinatie van flat-top en pompadour-kapsel. De D.A. (eende ezel) kapsel was populair bij jonge mannen, hoewel het werd afgekeurd door meer traditionele leden van de gemeenschap.

Zowel mannen als vrouwen droegen kort haar. Vanwege het hoge onderhoud van de gekrulde look, hebben veel vrouwen met steil haar hun haar op kaak- of schouderlengte gehouden. Voor zover ik weet, was het zeer zeldzaam om volwassen mannen met dweiltoppen, of "bowl cuts" te zien in de jaren 1950. Zelfs jonge jongens imiteerden hun ouderen met kort haar.

Enkele jonge vrouwen, zoals teddymeisjes en butch-lesbiennes, gingen voor een meer androgyne of mannelijke look. In de jaren 1950 was dit zeer zeldzaam en zelfs riskant: een mannelijk kapsel op een vrouw kon haar gearresteerd of mishandeld worden voor vermeende homoseksualiteit en vervolgens als een perversie worden beschouwd.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de sectie Classic stijlen van Take pleasure in Your Model.

pinit fg en rect red 28 - Jaren 1950 kapsels

Article Tags:
· ·

Comments are closed.