Nov 27, 2019
11 Views
Comments Off on Evolutie van oude Griekse kapsels

Evolutie van oude Griekse kapsels

Written by

Oude Griekse kapsels veranderden naarmate het oude Griekenland veranderde, als gevolg van de zorgen en ambities van zijn inwoners. Kapsels betekenden iets over de leeftijd, de smaak en de stad van herkomst van de drager, maar niet veel over zijn of haar sociale klasse (behalve voor slaven, wiens haar meestal kort was). In hun privéleven waren de Atheners volgens Demosthenes 'streng en eenvoudig', met geen groot verschil tussen hoe de hoogste en de laagste burgers zich kleedden, leefden of aten. In Sparta gingen mannen en vrouwen vaak naakt rond, of met hun chitons (draperende witte kleding) aan de zijkanten geopend; het woord "spartaans" betekent een onverschilligheid voor luxe, die wijdverbreid was in het oude Griekenland.

Het Griekse schoonheidsideaal was hetzelfde voor mannen als voor vrouwen: jeugd, gedetailleerde spieren en natuurlijk gekleurde wangen. In oude kunst worden mannen en vrouwen bijna actual hetzelfde getekend, behalve hun borst (wanneer blootgesteld). Stoffen zoals olijfolie en honing werden door veel Grieken gebruikt om het uiterlijk van hun huid te verbeteren, terwijl mannen een groot deel van hun tijd in de gymzaal doorbrachten , waar ze naakt zouden oefenen, worstelen en praten met andere mannen.

Blond haar werd als aantrekkelijk beschouwd, en zowel mannen als vrouwen bleken hun haar met potaswater en droogden het in de zon om een ​​blondereffect te bereiken.

Make-up werd gebruikt, hoewel door sommigen als pretentieus afgekeurd; veel vrouwen gebruikten wit lood om hun gezicht lichter te maken, en misschien rood pigment voor blush en houtskool als oogschaduw. De Heterae, het oude Griekse equal van de geisha of de courtisane, droegen soms make-up.

Deze androgynie leidde tot enige uniformiteit in kapsel. Mannen en vrouwen droegen hun haar in lange krullen; het is onduidelijk of hun haar van nature krullend was, of dat ze het krullen met een tang of soortgelijke werktuigen. In een beroemde passage uit Homer laat Athene het haar van Odysseus in "hyacinthische krullen" van zijn hoofd naar beneden stromen. We zouden daarom kunnen afleiden dat deze krullen natuurlijk waren, althans voor een deel van de inheemse bevolking.

Haarstijlen voor dames

De positie van vrouwen in het oude Griekenland was schokkend laag. Getrouwde vrouwen waren geïsoleerd in hun huizen, zelfs niet toegestaan ​​om te socialiseren met andere vrouwen, laat staan ​​andere mannen. Dit zou de relatieve onverschilligheid ten opzichte van luxe in de oude Griekse samenleving kunnen verklaren.

Vrouwen droegen hun haar lang en in krullen, soms gevlochten, soms met lokken over de schouders gedrapeerd. Na de nederlaag van Perzië in 449 v.Chr. Werden oosterse stijlen minder populair en begonnen vrouwen hun haar in een knoop of knot in de nek te spelden, soms met een band of een netwond rond het hoofd. Sjaals en diademen waren ook beschikbaar.

Tijdens de rouw knippen vrouwen hun haar kort.

Herenkapsels

Mannen groeiden hun haar lang. Een jongen knipte zijn haar kort (ongeveer kin of kaaklengte) toen hij de puberteit bereikte, en bleef met een kort kapsel totdat hij ouder en onderscheidend werd.

De baard was ook een teken van onderscheid en mannelijkheid. De meeste jonge mannen gingen gladgeschoren, wat toen een teken van verwijfdheid was. Het scheren van de bovenlip was echter niet ongewoon. Pas toen Alexander de Grote zijn soldaten opdracht gaf schoongeschoren te zijn, verloor de baard een deel van zijn grandeur; toch was het een kenmerk van een filosoof of een wijze.

Er waren verschillende populaire oude Griekse kapsels, gedragen door zowel mannen als vrouwen: de krobylon was een make-up met haar verzameld, vastgebonden en vastgemaakt over het voorhoofd; de Kepos, een kom gesneden voor jongeren en slaven; de Theseid was een soort protomul die kort vooraan was en lang achteraan; de Hectorean werd weer in krullen gekamd.

Slingers en diademen werden gedragen door eminente Griekse leiders, waaronder Alexander de Grote en prominente staatslieden. Bij zijn begrafenis werd meestal een slinger op het hoofd van een groot man geplaatst.

pinit fg en rect red 28 - Evolutie van oude Griekse kapsels

Article Tags:
· · · · ·

Comments are closed.